125e concert 10 maart 2023
Ragazze Quartet Basis 2.0
aanvang 20:15 uur
Musicus

Ragazze Quartet

Rosa Arnold Viool
Jeanita Vriens-van Tongeren Viool
Annemijn Bergkotte Altviool
Rebecca Wise Cello
Programma
W.A. Mozart Strijkkwartet no.14 ’Frühling’ KV387
Jörg Widmann Strijkkwartet no. 4
F. Schubert Der Tod und das Mädchen

Basis 2.0

Het pure strijkkwartet programma Basis 2.0 is een concert vol bloedstollend mooie muziek. Met dit programma gaat het kwartet terug naar haar wortels, en vertellen de Ragazze u waarom zij juist deze stukken zo onbeschrijfelijk mooi vinden. Maar ook waarom zij dag in dag uit strijkkwartet spelen en wat hun toekomstdromen zijn.

In 2014 maakte Ragazze samen met schrijver en regisseur Koos Terpstra al eenzelfde programma, waarin zij hun publiek een intiem kijkje achter de schermen van hun professionele praktijk gaven. De samenwerking krijgt nu een vervolg in Basis 2.0, waarin het kwartet opnieuw een moment neemt om de diepte in te duiken en zichzelf te bevragen over de grote thema’s in hun carrière.

Basis 2.0 bevat twee stukken die betekenisvol zijn geweest aan het begin van onze loopbaan. Het Lente- kwartet van Mozart bestudeerde Ragazze al jaren geleden tijdens haar studie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’ stond op hun debuutplaat bij hun label Channel Classics. Daartussenin spelen de Ragazze een voor hen nieuw werk van Jörg Widmann.

Biografie

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektradi9e. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Ragazze is vaste artiest bij het label Channel Classics en bracht daar al zes Cd’s uit: Vivere, Česko, FourFourThree, Spiegel, Bartók Bound Vol. 1 en Winterreise. De Cd’s werden door de (inter)nationale pers lovend ontvangen. “Samen zetten ze akkoorden neer, alsof hun handen en armen bestuurd worden door één brein” schreef de Volkskrant over Česko. FourFourThree kreeg de ‘Editor’s Choice’ Award in Gramophone. Zowel Česko, FourFourThree, Spiegel als Bartók Bound Vol. 1 kregen een 10 in Luister.

Het Ragazze Quartet speelt gemiddeld 80 concerten per jaar in concertzalen als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, maar is eveneens te zien concertseries door heel het land en op festivals als Oerol op Terschelling. Buitenlandse reizen voerden hen naar onder andere Engeland, Zweden, China, Japan, Indonesië en Amerika.

Ragazze werkt graag samen met jonge musici en theatermakers evenals met toonaangevende organisa9es als NDT, het Kronos Quartet, Orkater en het Holland Festival. Daarnaast is het kwartet sinds 2017 artistiek leider van festival September Me in Amersfoort. September Me tovert Amersfoort elk jaar om tot hét epicentrum van de smaakmakers in de klassieke muziek. Ragazze speelt zelf en nodigt de nieuwste generatie topartiesten uit die geen grenzen kennen.

Het Ragazze Quartet volgde de tweejarige voltijdsopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en sloot deze af in 2011. In 2013 wonnen ze de Kersjes Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2017 won het Ragazze Quartet de Operadagen Rotterdam Award voor “..hun eigenzinnige muziektheatrale benadering, hun maatschappelijke engagement en het gemak waarmee ze buiten hun traditionele vakgebied durven te denken”, aldus de jury.

Het Ragazze Quartet wordt meerjarig ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De viool van Jeanita en de strijkstok van Annemijn zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Verder bezitten de Ragazze een kwartet aan klassieke stokken gemaakt door Andreas Grütter, mogelijk gemaakt door de Stichting Eigen Muziekinstrument. 

Foto: Nichon Glerum