125e concert 10 maart 2023
Ragazze Quartet Basis
Musicus

Ragazze Quartet

Rosa Arnold Viool
Jeanita Vriens-van Tongeren Viool
Annemijn Bergkotte Altviool
Rebecca Wise Cello
Programma
W.A. Mozart Strijkkwartet no.14 ’Frühling’ KV387
Jörg Widmann Strijkkwartet no. 4
F. Schubert Der Tod und das Mädchen

Voorafgaand het concert vindt er in de foyer om 19:30 een inleiding plaats verzorgd door Joop van Velzen.

Basis

Het pure strijkkwartet programma Basis is een concert vol bloedstollend mooie muziek. Ragazze Quartet keert terug naar haar wortels en legt de schoonheid van de stukken en de kracht van het strijkkwartet bloot.  

“Een strijkkwartet is als een huwelijk tussen vier personen” 

In Basis worden twee stukken gespeeld die betekenisvol zijn geweest aan het begin van de bijna twintigjarige carrière van het kwartet: Het Lentekwartet van Mozart dat Ragazze Quartet tijdens haar studie aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bestudeerde en SchubertsDer Tod und das Mädchen dat op hun debuutplaat bij label Channel Classics stond. Daarnaast spelen de Ragazze een voor hen nieuw werk van Jörg Widmann.

Verhalen en anekdotes uit het verleden, heden en ideeën over de toekomst verbinden de verschillende kwartetten en bieden een kijkje achter de schermen van een professioneel strijkkwartet in de 21ste eeuw. 

Deze verhalen zullen verzameld worden door schrijver Koos Terpstra. Hij zal de vier Ragazze zowel tezamen als apart interviewen en uit die interviews een tekst maken die het kwartet tijdens het concert zal voordragen. Persoonlijke anekdotes uit hun kwartet-bestaan, hun liefde voor de muziek, uitleg bij de stukken die gespeeld worden en hun toekomstbeeld komen aan bod. Zo kijken ze met elkaar en met het publiek 20 jaar terug én vooruit.

Het Ragazze Quartet speelt gemiddeld 80 concerten per jaar in concertzalen als het Concertgebouw en Muziekgebouw aan ’t IJ, maar is eveneens te zien concertseries door heel het land en op festivals als Oerol op Terschelling. Buitenlandse reizen voerden hen naar onder andere Engeland, Zweden, China, Japan, Indonesië en Amerika.

Ragazze werkt graag samen met jonge musici en theatermakers evenals met toonaangevende organisa9es als NDT, het Kronos Quartet, Orkater en het Holland Festival. Daarnaast is het kwartet sinds 2017 artistiek leider van festival September Me in Amersfoort. September Me tovert Amersfoort elk jaar om tot hét epicentrum van de smaakmakers in de klassieke muziek. Ragazze speelt zelf en nodigt de nieuwste generatie topartiesten uit die geen grenzen kennen.

Het Ragazze Quartet volgde de tweejarige voltijdsopleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en sloot deze af in 2011. In 2013 wonnen ze de Kersjes Prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. In 2017 won het Ragazze Quartet de Operadagen Rotterdam Award voor “..hun eigenzinnige muziektheatrale benadering, hun maatschappelijke engagement en het gemak waarmee ze buiten hun traditionele vakgebied durven te denken”, aldus de jury.

Het Ragazze Quartet wordt meerjarig ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De viool van Jeanita en de strijkstok van Annemijn zijn ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Verder bezitten de Ragazze een kwartet aan klassieke stokken gemaakt door Andreas Grütter, mogelijk gemaakt door de Stichting Eigen Muziekinstrument. 

Foto: Nichon Glerum