126e concert 28 april 2023
Zwanenkrakers
Musicus

Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Sergio Hamerslag Klarinet
Bart de Kater Klarinet
Tom Wolfs Klarinet
Jesse Faber Klarinet
Programma
Tsjaikovski Delen uit: het Zwanenmeer
Tsjaikovski Delen uit: de Notenkraker

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet speelt in het programma Zwanenkrakers minder bekende delen uit het Zwanenmeer en de Notenkraker van Tsjaikovsky. Daarnaast gaan ze op hun eigen manier aan de haal met de echte krakers uit deze twee prachtige balletten.

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet bestaat uit de vier veelzijdige klarinettisten Sergio, Bart, Tom en Jesse.

De vier heren zijn allen opgeleid aan het Conservatorium van Amsterdam en het is samenspel, hun liefde voor de hele klarinetfamilie en vooral het plezier in muziek maken wat hen samen tot het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, kortweg het NAKK maakt. Het kwartet is al elf jaar een graag gezien en geliefd ensemble op de Nederlandse muziekpodia.

Het NAKK werd in 2015 genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs en presenteerde in 2017 in het Concertgebouw in Amsterdam haar debuut-cd “Ode aan Amsterdam”, gevolgd door de sequel “New Amsterdam Stories” in 2019. In 2021 presenteerde het ensemble haar door pers en publiek enthousiast ontvangen derde CD “Wunderhorns” met muziek van Gustav Mahler. De Volkskrant schreef hierover: “Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet weet wel raad met de ongekende rijkdom aan kleur en emoties van Mahler” en het NRC Handelsblad schreef: “De vier klarinettisten bereidden van alle Mahler-ingrediënten een album dat smaakt naar meer”.

Ook internationaal is het NAKK actief. Het ensemble maakte tournees naar landen met een bijzondere muziekcultuur, zoals Bulgarije, Portugal en Brazilië. De opgesnoven invloeden zijn terug te horen in de diverse gevarieerde programma’s. Muziek bij iedereen brengen is hetgeen waarin het NAKK het sterkst is: zo verraste het ensemble nietsvermoedende passagiers van de Amsterdamse tram 3 en konden lange rijen automobilisten genieten van een kort file-concert voor de open brug op de A1 bij Muiderberg

Voor de allerkleinste oren spelen de vier NAKKers de familievoorstelling Dromenblazers (i.s.m. Oorkaan) en Vreemde Vogels (i.s.m. het Koninklijk Concertgebouw), een muzikale wandeling door natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Om hun enthousiasme voor de klarinet te delen geven zij regelmatig workshops aan jonge talenten en aan amateurmuziekverenigingen. De klarinet in al zijn hoedanigheden, voor iedereen van alle leeftijden en in alle mogelijke muziekstijlen laten zien en horen: dat zijn allemaal pijlers van het NAKK.

Het NAKK is altijd op zoek naar muzikale uitdagingen en bijzondere samenwerkingen. Met een eigenzinnige kijk op klassieke muziek en spontaniteit op het podium weet het ensemble al snel de harten van het publiek te veroveren!