128e concert 22 september 2023
Harriet Krijgh en Lauma Skride
Musici
Harriet Krijgh cello
Lauma Skride piano
Programma
J. Brahms Sonate Nr. 1 in e mineur, op.38
N. Boulanger Trois Pièces
O. Messiaen uit: Quatuor pour la fin du temps: Louange à l'éternité de Jesus
C. Franck Sonate in A

De serie Seinconcerten wordt dit seizoen geopend door een ‘oude’ bekende: de jonge Nederlandse – in Wenen woonachtige – celliste Harriet Krijgh, door de pers geroemd om haar ‘opzwepende, vurige temperament, de hartstochtelijke impuls van haar speelstijl en de rijkdom aan nuances van haar kleurenpalet en expressie’. Ze deelt het podium met een voor haar zeer vertrouwde muzikale partner: pianiste Lauma Skride, die volgens de Bayerische Rundfunk ‘wonderbaarlijk gevoelig’ speelt, met ‘heerlijke klankkleuren en altijd met een zeer virtuoos elan’.

Harriet Krijgh speelde als soliste met vele orkesten op de belangrijkste podia in Europa, Noord-Amerika en Azië en is daarnaast een hartstochtelijke kamermusicus. Ze heeft sinds april 2018 een exclusieve opnamerelatie met Deutsche Grammophon.

De Letse pianiste Lauma Skride begon op vijfjarige leeftijd met muzieklessen en won op jonge leeftijd de Beethoven-Ring van het Beethovenfest Bonn. Ze concerteert regelmatig als duo partner van violisten als Anne Sofie Mutter, en haar zus, Baiba Skride.  Op het programma worden hoogtepunten uit de kamermuziek afgewisseld met intieme juweeltjes uit de Franse cello-literatuur.

NB: in plaats van de Arpeggione-sonate van Schubert, die eerst op het programma stond, beginnen de musici nu met de eerste sonate van Brahms. 

Foto’s: Marco Borggreve