127e concert 9 juni 2023
David Kweksilber, Hans Vroomans en Aram Kersbergen
Musici
David Kweksilber Saxofoon/Klarinet
Hans Vroomans Piano
Aram Kersbergen Contrabas
Programma
o.a. composities van Schumann, Berg, Porter en improvisaties

Drie grootheden op één podium!

Deze musici hebben hun sporen verdiend in zowel de klassieke als de jazzwereld en slaan nu de handen ineen voor een heel bijzonder programma waarin klassieke composities naadloos overgaan in improvisaties. 

David Kweksilber (1973) studeerde saxofoon bij Leo van Oostrom en klarinet bij Pierre Woudenberg aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij in 2000 met onderscheidingen afstudeerde en waaraan hij als hoofdvakdocent voor klassiek saxofoon en bijvakdocent voor basklarinet is verbonden. Hij vervolgde zijn studie klarinet bij Charles Neidich in New York en nam daar privelessen bij uiteenlopende (jazz) musici.
Zijn concerten brengen hem van Mozart’s Klarinetconcert in het Concertgebouw tot zijn eigen bands en repertoire op het North Sea Jazz Festival. Hij speelt als solist en ensemble-speler met gezelschappen variërend van Asko|Schönberg tot de New Cool Collective Big Band, als improviserend duo met pianist/componist Guus Janssen, en als leider van zijn David Kweksilber Big Band. David heeft zowel voor zijn klassieke spel (Nikolai Prijs, Persprijs Vriendenkrans 1998, Elisabeth Everts Prijs 2000) als voor zijn spel in geïmproviseerde muziek (Deloitte Jazz Award 2003) prijzen ontvangen. Hij was als solist te horen in Europa, Rusland, Vietnam en de Verenigde Staten. Verschillende componisten schreven solo werken voor hem. Hij nam cds op met (modern) klassiek en eigen (geïmproviseerd) repertoire.

Hans Vroomans werd na zijn studie klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag een van de eersten die afstudeerde aan de opleiding jazz en hedendaagse muziek van het Rotterdams Conservatorium. Gedurende zijn studie daar, bij onder anderen Rob van Kreeveld, kreeg hij zijn eerste ervaringen met orkestrale jazz in de orkesten van Rob Madna en John Clayton, en het European Community Jazz Orchestra (EuroJazz).

Hans vervolgde zijn studie in New York aan de New York University. Hij studeerde piano bij Jim McNeely en Don Friedmanen arrangeren bij Bob Mintzer enw erkte met een aantal grote namen in de jazzwereld, zoals trompettist Randy Brecker en saxofonist/klarinettist Eddie Daniels.

Sinds zijn terugkeer in Nederland is Hans pianist van het Metropole Orkest. Met dit Grammy-winnende orkest heeft hij opgetreden in binnen- en buitenland en opnamen gemaakt met artiesten als Ivan Lins, John Scofield, Al Jarreau, Kurt Elling en vele anderen.

Als sessiemuziekant is Hans te horen op talloze cd’s; daarnaast heeft hij drie cd’s opgenomen onder zijn eigen naam. Hij is een veelgevraahd pianist, keyboardspeler en arrangeur, zowel op het podium als in de studio. Sinds 1992 is hij pianist en mzikaal leider bij Laura Fygi, met wie hij over de hele wereld optreedt, vooral in Azië. Hij speelt op de meeste van haar cd’s en heeft van twee albums de co-productie en de arrangementen voor zijn rekening genomen.

Van 200-2003 was Hans pianist en muzikaal leider bij Paul van Vliet in diens theatertours Tekens van Leven en An Evening with Paul van Vliet voor UNICEF. Recentelijk heeft Hans opgetreden en opnamen gemaakt met Trijntje Oosterhuis en hij is ook te horen bij diverse Duitse radio-orkesten, zoals de  NDR Big Band in Hamburg en de Hessische Rundfunk Big Band in Frankfurt.

Hans is lid van Who’s the Bossa?, een internationale groep muzikanten die een liefde voor Braziliaanse muziek delen. Daarnaast is hij docent aan het Conservatorium van Amsterdam en geeft hij workshops masterclasses over de hele wereld.

Aram Kersbergen is contrabassist in het Metropole Orkest. Hij werd geboren in 1971 in Delft. Aan het Rotterdams Conservatorium studeerde hij contrabas bij Koos Serierse en basgitaar bij Peter Douma. Met zeer hoge cijfers voltooide hij in 1996 de opleiding.

Aram kreeg bekendheid door de populaire zevenmans popgroep Kane, waarvan hij de basgitarist was. In die hoedanigheid werkte hij mee aan de opnamen As long as you want this en So glad you made it.

Vanaf 1999 remplaceerde hij regelmatig in het Metropole Orkest. In 2002 trad hij in vaste dienst van het Orkest. Daarnaast treedt hij op en maakt hij opnamen met Ilse DeLange, Trijntje Oosterhuis en diverse andere artiesten.