Burenensemble
Op vrijdag 11 april zal het jaarlijkse ‘burenconcert’ in het teken staan van het lijdensverhaal. Na een bijzonder kerstconcert in ons vorige seizoen, hebben we dit keer een programma samengesteld rondom de ‘Via Crucis’ van Liszt. Deze mystieke en meditatieve verklanking van de 14 statiën van de kruisweg van Jezus wordt tijdens dit concert afgewisseld met delen uit de Stabat Maters van Pergolesi, Haydn en Vivaldi, en de verschillende stukken zullen aan elkaar gekoppeld worden door improvisaties en gedichten. Een ingetogen avond, die de luisteraar ruimte geeft om stil te staan bij het passie-verhaal en te genieten van prachtige muziek rondom dit thema. Wederom een beleving!
De kruisweg (bron: website KRO)
De Kruisweg is een oefening van devotie. Biddend en zingend overwegen gelovigen het lijden van Christus door symbolisch de weg – de ‘kruisweg’ – af te leggen die hij op zijn sterfdag ging. De kruisweg telt veertien lijdenstaferelen, de zogenoemde staties. In de achttiende eeuw kreeg de Kruisweg een vaste vorm: de veertien staties werden in 1751 officieel vastgelegd. In de meeste kerken en kapellen werd een serie van veertien schilderijen van de staties aan de binnenmuren aangebracht. De Kruisweg kan de vorm hebben van een gezamenlijke viering. Meestal vindt die plaats op Goede Vrijdag. De voorganger trekt dan voorbij aan de afbeeldingen van de veertien staties die in de kerk of kapel prijken. Het is een goed gebruik dat bij iedere statie één of meerdere strofen van het Stabat Mater gezongen wordt.
Via Crucis van Liszt (bron: Wikipedia)
Via crucis (Duits: Die 14 Stationen des Kreuzwegs) is een werk voor gemengd koor, solisten en orgel (dan wel harmonium) of piano van de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Liszt. Het is een van de laatste werken van Liszt. Liszt heeft ook een bewerking voor pianosolo geschreven. Op dit concert zal er een bewerking klinken voor Countertenor, Saxofoons, Strijkkwartet en Piano, en er zullen diverse delen uit Stabat Maters als interludes gespeeld en gezongen worden.
Het werk neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van Liszt vooral omdat het een werk is van grote verstilling. Bijzonder is het werk ook omdat het de grenzen van de tot dan toe gangbare tonaliteit opzoekt. Het werk combineert unisono-zang (Staties I en XIV) met Lutheraanse hymnen (Staties IV en XII) en op Bach geïnspireerde koralen (Statie VI), terwijl een deel van de staties bestaat uit solopartijen voor orgel, dan wel piano. Liszt zelf had de bedoeling om het werk in het Colosseum uit te voeren, dan voorzien van harmonium-begeleiding.
Arturo den Hartog, countertenor:
Arturo den Hartog zette zijn eerste stappen als zanger op 8-jarige leeftijd in de kerk in zijn geboorteland Suriname. Hij is oud-leerling van de School voor Jong Talent Suriname en studeerde verder aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Arturo is een veelzijdig performer met een grote liefde voorOpera, Lied, Barok- en Hedendaagse muziek.
Onlangs maakte Arturo zijn solo recital debuut in het Concertgebouw in Amsterdam en zijn operadebuutbij De Nationale Opera en LOD muziektheater met het Spectra ensemble in ‘Het meisje, de jager en dewolf’ van Vasco Mendonça. Ook was hij te zien in de eerdere tournee naar Suriname met Holland Baroque en gaf hij optredens tijdens het O. Festival, RomaEuropa in Rome, de Musiktheatertage in Wenen, maar ook het Batenburg Baroque Festival, de Koorbiënnale als solist met S t a r g a z e en meerdere optredens op het Opera Forward Festival in Amsterdam. Hij vertolkt vaak muziek van zwarte-en Surinaamse componisten en was daarmee te zien op verschillende festivals, bij De Nationale Operaen met veel bijval in ‘Podium Klassiek’.
Sinds vorig seizoen is Arturo ook artist-in-residence bij het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Naast de optredens daar, kijkt Arturo nu uit naar aankomende engagementen waaronder een Nederlandse theatertournee met het Ragazze Quartet, voorstellingen met Theater Transparant in de Singel in Antwerpen, en zijn debuut met barokorkest Il Gardellino in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.
(foto: Foppe Schut)
Ties Mellema, saxofoons:
“Ik doe niet aan stijlen, ik speel muziek. Geen klassiek, geen jazz, geen pop maar iedere muziek die me aanspreekt en iets uitdrukt. Ik ben vooral benieuwd naar de muziek tússen de stijlen.” Hoewel Ties Mellema zonder meer een virtuoos kan worden genoemd op de saxofoon, ziet hij zichzelf in de eerste plaats als muzikant. Dat muzikantschap uit zich in zijn constante verkenning van de buitengebieden van de muziek.
In 2015 werd Ties ernstig ziek en begon hij naast het spelen van de saxofoon ook met elektronica te componeren. Na 20 jaar als medeoprichter van het Amstel Quartet vond Ties het tijd om zijn eigen weg te volgen. Hij begon met PEAX, zijn cross-overgroep van 2019 tot 2025, en gaat nu verder als soloartiest, samenwerkend met muzikanten die zijn visie op het mengen van stijlen delen.
Ties is diverse malen onderscheiden en ontving onder andere de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Op het label Amstel Records verschenen diverse albums met Ties als solist en ensemblespeler.
Ties Mellema heeft een Eppelsheim bassaxofoon uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.
(foto: Marco Borggreve)
Michael Wanga, sound-artist
Michael Wanga is een creatieve duizendpoot: producer, performer, danser, regisseur, multi-muzikant. Een van zijn meest recente stukken is ‘Den Mi Wesu’, “a solo-performance on Afro-Caribbean rhythm and spirituality.. Hij is Artistic Director van Stichting Caribbeat en Curasound. Hij zal tijdens dit concert met geïmproviseerde soundscapes de link verzorgen tussen verschillende muzikale delen, en bovendien samenwerken met Stadsdichter van Hilversum, Charlotte de Raad. Via zijn Instagram-account Karpachii deelt hij zijn muziek en foto’s van zijn werk.
(foto: lowygraphy)
Charlotte de Raad, Stadsdichter van Hilversum
Charlotte de Raad (1994) is dichter en performer. In haar teksten neemt ze je mee op reis tussen komen en gaan. Via routes die allemaal naar een vorm van ‘thuis’ leiden, legt ze ondergrondse verbindingen bloot. Dieper dan het alledaagse, terug naar de basis waar we meer met elkaar gemeen hebben dan je online kunt vinden. Charlotte is Stadsdichter van Hilversum en oprichter van het spoken word platform OutSpoken. Ze stond eerder in de finale van de Spoken Awards en trad op bij o.a. BNNVARA, Mensen Zeggen Dingen en Eye Filmmuseum.
(foto: Amanda Harput)