132e concert 15 maart 2024
'Come out, Caioni'
Musicus

Ensemble Black Pencil

Jorge Isaac blokfluit
Matthijs Koene panfluit
Esra Pehlivanli altviool
Marko Kassl accordeon
Enric Monfort slagwerk
Programma
Anoniem Come out, Caioni/Three dances/I just feel/Forgive me/Scottish dance
Claudio Monteverdi O bone Jesu
Anoniem Lamento/St. Bernard/Sweet memory/Sarabanda
Orlando di Lasso Magnificat I toni
Jacob Gallus You are my friends
Anoniem Courante I/Courante II/The Count/The other Gypsies

Na het uitermate succesvolle concert van een aantal jaar geleden, waarbij het publiek gereduceerd was tot corona-proporties en de slagwerker van het ensemble helaas niet aanwezig kon zijn, komt dit geweldige – ditmaal voltallige! –  ensemble naar de Seinconcerten met een prachtig programma met als titel: Come Out, Caioni!

Stel je voor: op een kruispunt van Transsylvanische wegen legt een gretige liefhebber in de 17e eeuw een muzikale verzameling aan. 

Wat een opmerkelijk brede interesse had deze monnik Johannes Caioni! Zijn verzameling laat zich beluisteren als de playlist van iemand uit een welvarende en kosmopolitische streek. Wereldlijke liederen, Hongaarse en Roemeensvolksdansen en dansen in West-Europese stijl, instrumentale stukken uit de barok en kerkelijke muziek. Daarnaast absolute meesterwerken van Claudio Monteverdi en Orlando Di Lasso. De rijkdom is overweldigend.

Black Pencil’s fascinerend instrumentarium en de arrangementen benutten alle mogelijkheden om de contrasten tussen de stukken te laten horen. Blokfluiten, panfluiten, een uitgebreide collectie percussie, altviool en harmonica jagen de adrenaline door de aderen met opzwepende ritmes!

Maar de vijf musici verstaan ook de kunst om pure verstilling in de lucht te laten hangen.

Hoe kan eenvoud zo expressief, mooi en krachtig zijn?

​De ‘Codex Caioni’ was lang zoek en werd in de jaren ’80 gevonden in een muur, waar hij in de Tweede Wereldoorlog als bescherming tegen de Russen was ingemetseld. Uit de 346 stukken heeft Black Pencil de allermooiste geselecteerd. De wonderlijke diversiteit van de muziek is volledig overeind gebleven in de manier waarop zij het programma hebben opgebouwd.

​‘Come out, Caioni’ bladert door één van de meest interessante muziekverzamelingen uit Europa. Ga mee schatgraven!

Foto: Joe Meijer