133e concert 19 april 2024
Barbican Quartet

Foto: Andrej Grilc

Musicus

Barbican Quartet

Amarins Wierdsma viool
Kate Maloney viool
Christoph Slenczka altviool
Yoanna Prodanova cello
Programma
F. Schubert Strijkkwartet nr. 10 in Es, D 87
B. Britten Strijkkwartet nr.1 in D, op. 25
M. Ravel Strijkkwartet in F

Het jonge, Londense Barbican Quartet, met spelers uit Nederland, Canada, Duitsland en Bulgarije, won de eerste prijs bij de prestigieuze ARD International String Quartet Competition Munich in 2022. Ook won het kwartet in Weimar de eerste prijs en de publieksprijs bij het Internationaal Joseph Joachim Kamermuziek Concours.

De eerste violiste, Amarins Wierdsma, begon al op tweejarige(!) leeftijd met vioolspelen en volgde onder ander hier in Hilversum lessen bij de befaamde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek.

Tijdens haar studie in London aan de Guildhall School of Music en Drama te Londen ontmoette ze de toekomstige leden van dit kwartet, allemaal studenten aan dezelfde school. Het kwartet werd in 2014 opgericht en is vernoemd naar de zaal waar hun eerste concert plaats had: de Barbican Centre in Londen. In Nederland is het kwartet zeer actief: ze traden meerdere malen op tijdens het Grachtenfestival Amsterdam, speelden in het Concertgebouw en live op Radio 4. In het Verenigd Koninkrijk werd het kwartet verkozen als Young Concert Artist Trust Finalisten 2020 en in 2017 maakten zij hun debuut in de gerenommeerde Wigmore Hall. Ook in Duitsland zijn ze ondersteboven van het kwartet: ‘fijn gestructureerd en virtuoos gebalanceerd (…) brachten de Barbicans in Beethovens op. 59/2 een intensiteit en instinct die het langzame deel nodig heeft, terwijl ze de andere delen plezier, razernij en kracht gaven. Een terecht daverend applaus.’