111e concert 20 december 2019
FrommerKerst - aanvang 20:15 uur - Bij dit concert is geen inleiding
Musici
Jan-Willem Schaafsma tenor
Erik Slik tenor
Fabian Egli bariton
Jan Willem Baljet bariton
Marc Pantus bas
Paul van Utrecht gitaar
David Bollen piano
Programma
Diverse Kerstliederen

Een aantal jaren geleden was Frommermann in de Morgenster en daarbij uiterst succesvol met een theatraal programma naar aanleiding van hun tienjarig jubileum. Nu verheugen we ons op ​FrommerKerst in concert,​een programma echt gemaakt voor de concertzaal.

Frommermann in de kersttijd is al bijna net zo’n traditie als het kerstfeest zelf. Zeven muzikale mannen die een keuze maken uit acht eeuwen kerstmuziek. Nu eens met de blik ten hemel, dan weer beide voeten stevig verankerd in de sneeuw. Zolang de stembanden en de vingers er maar van gaan jeuken. Dit jaar brengt Frommermann het familiefeest terug tot de essentie en laat de muziek zo welluidend mogelijk voor zichzelf spreken. De dagen lengen en de morgenster gloort. Engelen zingen in den hoge, de geboorte van het kerstkind wordt gevierd.

Het vocaal ensemble Frommermann is ontstaan tijdens het Grachtenfestival 2005, toen een groep zangers een hommage aan de Comedian Harmonists bracht, het legendarische Berlijnse mannenensemble dat in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw een wereldwijde bliksemcarrière maakte. Dit eenmalige Amsterdamse optreden bleek zo’n succes dat de groep besloot om door te gaan. Ze noemden zich Frommermann, naar Harry Frommermann, de zanger/arrangeur die in 1928 de Comedian Harmonists oprichtte. De heren hebben een breed repertoire, humor is een essentieel onderdeel van hun shows

fotografie Tessa Posthuma de Boer